My Little Coven

My Little Coven
Lovely Dovely

Monday, December 30, 2013

Jodoh Dari Allah.....

Bismillah.....
Jodoh, adakah ia suatu ketentuan?

"... Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu." - [Surah Ath-Thalaq, 65: 3]

Sungguh ia memang benar. Jodoh merupakan satu ketentuan dari Allah. Beriman kepada Qadha' dan Qadar, merupakan salah satu dari rukun iman yang wajib kita yakini sepenuh hati tanpa ragu.  Tidak beriman kepadanya akan membawa kepada iman yang tidak sempurna. Bukan mudah tau mencari suami atau isteri. Suami atau isteri inilah nanti  pasangan kita untuk hidup bersama  kalau umur panjang mungkin  sehingga 50 tahun. Bangun bersama, makan bersama, berbual bersama, tidur bersama. Berkongsi anak, berkongsi rumah, berkongsi rasa, berkongsi kasih.  Bukan untuk sehari dua atau pakai buang je….

  Forever till Jannah is the greatest dream…
  
So, nak cari suami atau isteri ni  memang perkara serius. Jangan kerana si dia comel atau glamour, maka anda terus mengambilnya. Fikir betul-betul. Lihat keterampilannya, renung siapa temannya, uji dia sedikit sebanyak tentang rutin hariannya. Solat istikharah dan banyakkan berdoa. Selagi belum tenang jiwa, tunggu dulu tangguhkan sehingga pasti dan yakin.  Mencari suami atau isteri perlukan panduan. Mesti ada sandaran ilmu dan petunjuk. Islam sangat melarang lelaki berfoya-foya dengan wanita dan begitulah sebaliknya. Pergaulan antara lelaki dan wanita ada batasnya. 

Jodoh pertemuannikah atau tidak semuanya adalah ketentuan Ilahi.  Ikatan perkahwinan telah ditetapkan oleh Allah S.W.T. Maka jodoh kita  tidak dapat kita tentukan sepenuhnya. Yes kita hanya mampu merancang dan selebihnya biarlah ditentukan oleh Yang Maha Kuasa. Rata-rata setiap lelaki mengharapkan bakal isterinya itu adalah seorang yang dapat memenuhi kehendak nalurinya. Begitu juga dengan seorang wanita mengharapkan bakal suaminya sebagai raja di dalam sebuah rumah tangga. Apakah sebenarnya yang dikehendaki oleh insan yang bergelar suami mahupun isteri? Apakah yang sewajibnya ada dalam diri suami atau isteri? 

Ini aku petik dari sebuah majalah lama dulu tentang bagaimana mengenali calon pasangan hidup anda dengan mendalam. Al-Ustaz Jasim Muhammad Al-Mutawwa' mencadangkan agar kita mengajukan 10 soalan. Ianya boleh diajukan secara langsung semasa sesi taaruf, atau melalui orang tengah. Jika calon memilih untuk bertemu, melihat dan berkenalan  pastikan pertemuan itu ditemani oleh mahram wanita tak kiralah walinya kea tau ibundanya.  Jangan pula dilakukan secara berdua-duaan di  tempat sunyi dan terpencil.  Jangan cemari niat yang suci dengan melanggari perintah Allah dan Rasul dengan merelakan syaitan menjadi orang ketiga di antara anda dengan si dia.

10 soalan itu adalah:

1. Apakah wawasan hidupnya?
Setiap orang mempunyai wawasan dan cita-cita yang ingin dicapai dalam hidupnya. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai bakal pasangan hidup anda. Sekiranya anda dan dia mempunyai wawasan dan matlamat hidup yang sama maka perselisihan dalam rumahtangga akan berkurangan.

2. Bagaimanakah kefahamannya mengenai konsep perkahwinan?
Kefahaman serta tasawur atau gambaran yang jelas mengenai perkahwinan amat penting. Sekiranya kedua-dua pihak mempunyai kefahaman yang berbeza, umpamanya satu pihak menganggap perkahwinan hanya sekadar memenuhi tuntutan nafsu semata-mata, sedang satu pihak lagi memandang sebagai satu ibadah, sudah semestinya rumahtangga yang bakal dibina tidak akan aman daripada perselisihan dan pergaduhan.

3. Apakah sifat-sifat yang digemari dan tidak digemarinya?
Adalah penting bagi setiap pasangan mengetahui kegemaran pasangannya, apa yang disukai dan tidak disukainya kerana kadang-kadang perselisihan berlaku disebabkan kelainan kegemaran dan citarasa.
Sekiranya kegemaran setiap pihak diketahui terlebih awal mungkin perselisihan dapat dielakkan.

4. Apakah pandangannya mengenai anak pada tahun pertama perkahwinan?
Setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza mengenai masa yang sesuai untuk menimang cahaya mata. Sekiranya satu pihak belum bersedia sedang pihak yang satu lagi sudah tidak sabar untuk bergelar ibu atau ayah, pastilah kedua-dua pihak akan berasa tertekan dan perhubungan akan jadi tegang.

5. Adakah dia mempunyai masalah kesihatan atau kecacatan?
Masalah kesihatan yang kronik atau kecacatan semula jadi pada anggota badan tidak wajar disembunyikan. Mengetahui adanya penyakit atau kecacatan tertentu akan mempengaruhi keputusan yang bakal diambil. Menyembunyikan penyakit yang kronik atau kecacatan yang mengaibkan boleh dianggap sebagai satu penipuan.

6. Adakah dia seorang yang suka bergaul?
Sesetengah orang suka bergaul dengan pelbagai lapisan masyarakat, mempunyai kawan dan kenalan di merata-rata tempat. Sesetengah yang lain pula suka menyendiri, tidak pandai berkawan dan sukar didampingi. Orang macam mana yang anda cari?

7. Bagaimana hubungannya dengan ahli keluarganya?
Perkahwian bukan sekadar aqad yang mempertemukan antara dua jiwa. Sebaliknya perkahwinan merupakan hubungan kemasyarakatan yang mencantumkan antara dua keluarga atau lebih.
Oleh itu bakal tunangan harus tahu status keluarga serta hubungan mereka antara satu sama lain. Hubungan kekeluargaan juga sedikit sebanyak menggambarkan keperibadian seseorang.

8. Apakah kegemarannya dan bagaimana dia mengisi waktu lapangnya?
Kegemaran serta cara seseorang memenuhi masa lapangnya juga memberi gambaran tentang wawasan serta cita-citanya dalam hidup ini.

9. Adakah dia aktif dalam mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau pertubuhan kebajikan?
Keaktifan dalam persatuan kebajikan atau pertubuhan sukarela menggambarkan dia bukan seorang yang sombong dan mementingkan diri. Orang yang hidupnya sekadar untuk memenuhi cita-cita dan wawasan peribadi semata-mata sebenarnya hidup dalam dunia yang sempit dan mati sebagai insan yang kerdil. Tetapi orang yang hidup dalam perjuangan akan hidup sebagai insan yang hebat dan apabila dia mati namanya akan dikenang zaman-berzaman.

10. Apakah pandangannya sekiranya ibu bapa masuk campur dalam urusan peribadi atau urusan rumahtangga mereka?
Setengah orang menganggap rumahtangga adalah masalah peribadi yang terlalu khusus. Tiada seorang pun yang boleh masuk campur walaupun ibu bapa sendiri. Hal ini sangat penting diketahui oleh setiap orang yang akan memasuki gerbang perkahwinan. Apakah pandangan bakal pasangan hidupnya. Adakah dia termasuk dalam golongan di atas atau sebaliknya seorang yang terlalu bergantung kepada kedua-dua ibu bapanya walaupun telah berkeluarga? Apabila anda telah mendapat jawapan yang bersesuaian dengan apa yang dicari, maka teruskanlah hasrat anda untuk melamarnya. Begitu juga halnya dengan pihak yang dilamar.

Nah ini yang dicadangkan. Terpulanglah pada setiap individu untuk menilai. Sedangkan ikan yang kita nak masak dan makan tu pun kita pilih yang terbaik apatah lagi pasangan hidup kan…. Dah usaha utnuk membuat pilihan maka serahkan pada Allah untuk menunjukkan jalannya…. 


Ummi Dayana...
Mode:Menghitung hari menanti cinta anugerah Allah... ;)


No comments:

Post a Comment

Tq for reading